Kender és kannabisz fajták

kannabisz a kézben

Lássuk, milyen kannabisz fajtákat ismerhetünk:

Cannabis Sativa

A Cannabis Sativa az egyenlítői régiókból származik. Hazája évről évre állandó fényviszonyai miatt ez a fajta még a virágzás időszakában is tovább növekszik. E tulajdonságuk miatt a szatívák hajlamosak nagyon magasra nőni, és a vadonban akár több méteres óriásokká is válhatnak (szobai termesztés esetén ezért a növekedést kontrollálni kell). A levelek úgy néznek ki, mint sok kisujj, ahogyan azt bármelyik klasszikus kannabiszlogóból ismerheted. Az átlagon felüli terméshozam mellett a szatívák más érdekes tulajdonságokkal is rendelkeznek:

Eloszlatja a fáradtságot és felélénkít

Motiváló hatású

Elősegíti a koncentrációt és az éberséget

Gyakran vezet fokozott étvágyhoz.

Bizonyos esetekben pszichedelikus hatása lehet (de ehhez a THC-tartalomnak nagyon magasnak kell lennie).

Összességében a sativa ezen tulajdonságai miatt nagyon népszerű, mivel nem húzza le a felhasználót, hanem jó érzéssel tölti el, és még az érzékeket is élesíti.

kicsi kannabisz növény

Cannabis Indica

A legtöbb ma ismert cannabis indica fajta Kelet-Ázsiából, Indiából, Nepálból, Tibetből vagy Afganisztánból származik. A fent leírt sativa fajtákkal ellentétben az indica zöld színe sokkal sötétebb, és a levelek ujjai kevésbé filigrának, hanem inkább nagyon erősek. De a legfontosabb különbség valószínűleg a magasságnövekedés, mivel az Indica meglehetősen kicsi, robusztus és bokros növekedésű, ami különösen a beltéri termesztés szempontjából teszi őket nagyon érdekessé (amikor a vadonban közeledik az ősz, és a napsütéses órák száma csökken, az Indica leállítja a magasságnövekedést, és minden energiáját a virágképzésbe fekteti). A Cannabis Indica korábban virágzik, mint a Sativa, és virágait sok gyanta borítja, amely még a környező leveleken is folytatódik. A tömörségük és a vastag virágaik miatt ezeket a fajtákat jól kell szellőztetni, különben hajlamosak lehetnek a penészesedésre. Összességében a Cannabis Indica fajtákat a következő tulajdonságok jellemzik:

Fáradtságot okoz

Fokozott étvágy, néha éhségrohamok jöhetnek

Gyulladáscsökkentő

Fájdalomcsillapító

Nyugtató, relaxáló hatású

Fokozza a hallási és tapintási érzeteket

Cannabis Ruderalis

A Cannabis Ruderalis fajták lényegesen kisebbek, mint a Sativák vagy Indicák, ezért ideálisak otthoni termesztésre. Jellemző rájuk a nagyon korai, automatikus virágzás (a fényviszonyok megváltoztatása nélkül), ezért genetikájuk egy részét a mai automata fajtákban is használják. A vadonban az északibb, hidegebb régiókban, például Oroszországban, Kínában vagy Norvégiában élnek. A Ruderalis fajták közvetlenül felismerhetők a csak néhány csonka ujjú levelükről is.

Mivel a Ruderalis fajták alig tartalmaznak THC-t, a legtöbb felhasználó számára nem érdekesek. Csak a közelmúltban váltak fontossá genetikájuknak és a szatívákkal vagy indicákkal való keresztezésüknek köszönhetően. Így az új törzsek az indicák és sativák jellemzőit a ruderalisok pozitív növekedési jellemzőivel kombinálva kapták meg. Ma már sok ilyen, túlnyomórészt hibrid fajtát árulnak, és jól fogynak. Összességében a Ruderalis a következő jellemzőkkel rendelkezik:

Alacsony THC- és CBC-tartalom

Alacsony és erőteljes növekedés

Hűvösebb, északabbra fekvő területeken nő.

Gyorsan és automatikusan virágzik

Hibrid törzsek

A kannabisz vetőmagok piacán ma már számos hibrid létezik a szatívák, indicák és ruderalisok között, amelyekben a vetőmagbankok a fajták különböző pozitív tulajdonságait kombinálták. Ezért a kezdőknek nem szabad meglepődniük, ha olyan magfajtákkal találkoznak, amelyek különböző családok több jellemzőjét ötvözik, és így nem sorolhatók egyértelműen egy fajhoz.

A népszerű tulajdonságokat számos keresztezésben kombinálják:

THC-tartalom

Magasság vagy szélesség növekedése

Ellenálló a kártevőkkel szemben

Automatikus virágzás (Automatikus vetőmagok)

Hozam

Ezeknek és más tulajdonságoknak a kombinációja különböző fajták sokaságát eredményezte, és minden évben újabbak kerülnek forgalomba.